Pravna lica

 


Novi sertifikat

Koristi se za e-bankarstvo, potpisivanje dokumenata I sva sevise države.
Pročitaj više >

 


Obnova sertifikata

Ukoliko već imate sertifikat koji ističe, ubacite sertifikat u računar i odaberite ovu opciju.

Fizička lica

 


Novi sertifikat

Koristi se samo za potpisivanje dokumenata I sve servise države.
Pročitaj više >

 


Obnova sertifikata

Ukoliko već imate sertifikat koji ističe, ubacite sertifikat u računar I odaberite ovu opciju.

Gde da preuzmem kvalifikovani elektronski sertifikat koji naručim?

Za sve koji naruče Halcom kvalifikovani elektronski sertifikat omogućili smo besplatnu dostavu na adresu upisanu u formi za naručivanje sertifikata. 

Najčešća pitanja i odgovori

U nastavku smo naveli česta pitanja i odgovore o kvalifikovanim sertifikatima. Ako imate dodatnih pitanja uvek se možete obratiti Halcom podršci na broj tel (011)3306570, svakim radnim danom od 08:30 do 16:30.

Pitanje:

Šta znači obnova (reizdavanje) sertifikata?

Odgovor:

Kvalifikovani elektronski sertifikat važi 3godine od datuma izdavanja. Ukoliko želite da nesmetano nastavite korišćenje sertifikata, potrebno je da isti obnovite PRE isteka važenja sertifikata.

Napomena: Obnovu je moguće uraditi isključivo ukoliko se ne menja pravno i ovlašćeno lice na sertifikatu. U ostalim slučajevima, potrebno je naručiti novi sertifikat.

Pitanje:

Koja je razlika u sertifikatima?

Odgovor:

Razlika između navedenih vrsta sertifikata je u tome što se kvalifikovani sertifikat sa Halcom E-Bank podrškom, može koristiti u Halcom rešenju za elektronsko bankarstvo u skoro svim bankama u Srbiji. Zbog dodatnih opcija za elektronsko bankarstvo, kvalifikovani sertifikat sa Halcom E-Bank podrškom je za nijansu skuplji i nudi više primena.

Pitanje:

Da li obe vrste sertifikata mogu da koristim za sve servise države uključujući i APR za predavanje finansijskih izveštaja i završnih računa?

Odgovor:

Možete. Obe vrste sertifikata podržavaju sve gore navedeno.

Pitanje:

Kako mogu da koristim Halcom kvalifikovani sertifikat za elektronsko bankarstvo?

Odgovor:

Jedan isti Halcom sertifikat možete koristiti za Halcom e-bank, tako što ćete nakon prijema sertifikata otići u banke, u kojima imate otvorene tekuće račune (za Vašu firmu) i tražiti da Vam omoguće pristup elektronskom bankarstvu sa navedenim sertifikatom. Od tog trenutka, moći ćete da pratite stanja svih Vaših računa u jednoj aplikaciji, ali i da upravljate Vašim sredstvima bez odlaska u banku.

Pitanje:

Da li kvalifikovani elektronski sertifikat izdat od strane Sertifikacionog tela Halcom BG CA sadrži JMBG?

Odgovor:

Kvalifikovani elektronski sertifikati koji generiše Sertifikaciono telo Halcom-a sadrži JMBG u skladu sa članom 11. pravilnika o tehničko – tehnološkim postupcima za formiranje elektronskog potpisa. Podatak JMBG je obavezan ukoliko se sertifikat koristi za komunikaciju sa državnim organima. Sertifikaciono telo Halcom-a ne izdaje kvalifikovane elektronske sertifikate bez JMBG. Ukoliko se sertifikat koristi samo za rad sa programom za elektronsko bankarstvo Hal E-bank, Sertifikaciono telo Halcom-a može izdati nekvalifikovani sertifikat bez  JMBG broja