• kenburns1
    Novosti

Vidimo se u oktobru na događaju „Open Innovation Fintech Hackathon“ u Jadranskoj regiji i na Balkanu

Oct 3, 2016

Halcom organizuje još jedan događaj  „Open Innovation Adriatic Fintech Hackathon“  u saradnji sa partnerima u ABC HUB-u. Dobrodošli su svi učesnici, a cilj ovog događaja je da postane najvažniji FinTech Hackaton događaj u Jadranskoj regiji i na Balkanu. Partneri su FinTech kompanije, start up preduzeća i banke koji zadaju programske izazove. Trenutno potvrđeni partneri uključuju banke: SKB & Nova KBM, domaće i strane kompanije i strat up preduzeća: Bitstamp, MicroBlink, Halcom Plačila i korporacija koja je u potražnji za novim FinTech rešenjima: Atletic Grupa.

Radi što uspešnijeg procesa inovacija, IT provajderi: Halcom, MakerLab, Microsoft i MicroBlink će omogućiti korišćenje njihovih tehnoloških platformi, API-a i ostalih korisnih uređaja. Za 24 sata, 120 programera, dizajnera i idejnih tvoraca, će se takmičiti u timovima kako bi razvili „Adriatic FinTech Hack“ godine u 6 programerskih izazova. Nagradni fond je trenutno vredan preko 12.000EUR. Možete se prijaviti na sajtu www.hackathon.si. Poslednji dan za prijavu je 5. oktobar 2016.godine. 
 
FinTech je rastuća industrija, koja je formirana od strane kompanija koje koriste tehnologiju i tehnološke inovacije u cilju poboljšanja trenutnih finansijskih servisa. FinTech ekosistem sastoji se iz nekoliko područja, kao što su: plaćanja i prenosi, bezbednost, kriptovalute, Blockchain, osiguranje, kreditiranje i finansije, bankarstvo namenjeno stanovništvu, upravljanje imovinom i bogatstvom i sl. 
 
Hackathon, u IT industriji poznat kao “Programerski dan”, je događaj kome prisustvuju programeri, dizajneri i drugi IT stručnjaci, sa ciljem da intenzivno sarađuju u ekstremno kratkom i ograničenom roku (od 24 do 48 sati), sa ciljem da razviju novo inovativno rešenje u određenom području ili temi. Glavni fokus je kreativnosti i traženje rešenja koja su inspirisana tehnologijom. 
 
Šta Hackathon nije? Događaj na kojem su rešenja pripremljena u vidu poslovnih ponuda, dokumenata, PowerPoint prezentacija, razvoj rešenja iz poslovne perspektive ili na osnovu utvrđenih poslovnih izazova.  
 
Fintech Hackathon je projekat koji je Halcom po prvi put uspešno organizovao prethodne godine sa vizijom da postane najveći Fintech događaj u Jadranskoj regiji i na Balkanu. Organizujući Fintech Hackathon, želimo da uspostavimo otvoreno, inovativno okruženje sa zainteresovanim kompanijama u FinTech zajednici i time doprinesemo i ubrzamo FinTech inovacije. Usled našeg snažnog uverenja u benefite inovacija, ove godine organizujemo događaj kako bismo privukli ostale Fintech partnere u Jadranskoj regiji i na Balkanu, iz nekoliko Fintech oblasti radi proširenja skupa programskih izazova i mogućih tehnologija za programere. Naš cilj je da uspostavimo održivo partnerstvo sa bankama, kompanijama, start up preduzećima i organizacijama koje su deo Fintech industrije, i koje veruju u moć tehnoloških inovacija. 
 
"Organizovanjem »Adriatic FinTech Hackathon« događaja, Halcom ima za cilj da poveže banke i start up firme u pomeranju granica u inovacijama u finansijskoj indutriji. S obzirom na pozitivne reakcije partnera, ja iskreno verujem da će ovogodišnji događaj biti unapređen u odnosu na Hackathon od prošle godine, ne samo u njegovom kvalitetu razvijenih inovacija, nego i u vidu održivog dugoročnog partnerstva i priznanja u okviru šire jadranske i balkanske regije. Sa ovim Hackathon-om, želimo da prikažemo, da možemo zajedno da stvaramo i prestignemo ostale globalne provajdere." - Marko Valjavec, glavni izvršni direktor, Halcom
 
"Veliki deo investicija u FinTech start up preduzeća dolazi upravo iz banaka i finansijskih fondova. Banke širom sveta, takođe finansiraju svoje konkurentska start up preduzeća, povezuju se sa FinTech kompanijama i sa njima razvijaju nove konkurentne proizvode i generišu prihode. Upravo je ovo način na koji mogu zadržati svoje klijente. Banke, ne samo da su primorane na partnerstvo, zbog konkurentnosti start up preduzeća, već i nova direktiva o platnim servisima (PSD 2) zahteva od banaka da otvore interfejse ka njihovim sistemima. Drugi »Adriatic FinTech Hackathon« stoga predstavlja odličnu priliku za banke da se povežu sa FinTech kompanijama i kreiraju svoju konkurentsku prednost zajedno sa FinTech zajednicom." - Miha Vidmar, direktor razvoja, Halcom
 
"Kao idejni menadžer, redovno upoznajem mnoge inovatore tačnije kompanije koje investiraju u razvoj ideja. Mnogi od njih nemaju dovoljno vremena ili sredstava  da se kreativno bave razvojom ideja zajedno sa okruženjem. Drugi »Adriatic FinTech Hackathon« prevazilazi trenutne okvire i ujedinjuje zaposlene iz partnerskih kompanija u kreativne timove u okviru jednog događaja, gde zajedno razvijaju nove ideje i rešenja za finansijsku industriju. 
Inovacije ovakvog obima održaće se po prvi put u jadranskoj regiji i na balkanu. Ovo predstavlja idealan momenat za region da postane referentni region u FinTech industriji." - Primož Zupan, Idea manager, vođa Halcom Studia
 
"Učestvovala sam na prvom »Adriatic FinTech Hackathon-u«. Celokupan maraton programiranja i kodiranja bio je vrlo uzbudljiv i pun adrenalina usled obimnog i kompleksnog razvoja rešenja u finansijskoj industriji. Moj tim je u slobodno vreme razvio kocept ideje, koju smo programirali i kodirali za 24 sata na događaju. Ove godine sam mentor za bankarski API i primetila sam da je interesovanje veliko, jer od početka promocije događaja, kontantno dobijam pozive ili pitanja od kolega i prijatelja u vezi sa »Adriatic FinTech Hackathon-a«. Najiskrenije preporučujem svim zanteresovanima da se prijave što je pre moguće." - Mateja Rajter, programski arhitekta, Halcom


Nazad