• kenburns1
    Novosti

Pobednici „Bytes of Banking“ radionice naprednih veština su odlučeni!

Jul 27, 2015

U petak su objavljeni pobednici međunarodne studentske radionice pod nazivom „Bytes of Banking“, organizovane od strane Halcom-a i EESTEC-a (Electrical Engineering Students' European Association). Na završnoj svečanoj ceremoniji, koja se održala u prostorijama NLB Banke, projektnog partnera, Ministar obrazovanja, nauke i sporta, dr. Maja Makovec Brenčič, Kancelar ljubljanskog univerziteta, dr. Ivan Svetlik, Izvršni direktor Halcom d.d., gdin. Marko Valjavec i predsednik Upravnog odbora NLB d.d., gdin. Janko Medja obratili su se studentima iz 11 različitih zemalja.

U periodu od 17.-24. jula, internacionalna radionica za studente pod nazivom „Bytes of Banking“ organizovana od strane Halcom-a u saradnji sa EESTEC (Electrical Engineering Students' European Association) uz podršku partnera: NLB Banke, Menagement group, Lenovo, Si.mobil, Plastika Skaza i BTC. Fokus ovogodišnje radionice naprednih veština, druge po redu, je bankarstvo preko društvenih mreža, jedno od trendova današnjice u bankarskoj industriji. Odabranih 24 studenata iz 11 različitih zemalja (Kina, Rusija, Nemačka, Poljska, Španija, Albanija, Grčka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Slovenija) uz pomoć eksperata u bankarstvu, bili su u potrazi za inovativnim rešenjem, koja bi najviše odgovarala trendovima elektronskog bankarstva.  Studenti su podeljeni u interdisciplinarne grupe i njihov glavni izazov je bio da zajedno razviju tehnički pristup i biznis model svojih ideja, koje rešavaju specifične izazove na poljima bankarstva putem društvenih mreža.  
 
U petak na završnom događaju koji se održao u prostorima centra za inovativno preduzetništvo NLB (CIP), studenti su se takmičili ispred žirija u dve kategorije; „Best pitch“ i „Best prototype“. Konkurencija je bila velika, kao što je i takmičenje u globalnoj ekonomiji, a upravo su razlike te koje su istakle pojedine i pomogle žiriju da donesu odluku. Pobednik za „Best pitch“ kategoriju je tim Elegidios, čiji su članovi iz Nemačke, Španije, Albanije, Rusije i Slovenije. Pobednik za „Best prototype“ kategoriju je tim Honey Badgers, članovi su iz Kine, Poljske, Srbije, Makedonije i Slovenije. Pobednik radionice, koji je imao najbolji ukupni rezultat, je tim Honey Badgers sa prototipom za „Hal M-Bank Social Suit“. Najbolji individualci su takođe nagrađeni plaćenom stipendijom za akademsku godinu 2015/2016. Ministar obrazovanja, nauke i sporta, dr. Maja Makovec Brenčič, Kancelar ljubljanskog univerziteta, dr. Ivan Svetlik, Izvršni direktor Halcom d.d., gdin. Marko Valjavec i predsednik Upravnog odbora NLB d.d., gdin. Janko Medja obratili su se prisutnim gostima sa rečima da su svi učesnici pobednici, jer su podneli pritisak velikog posla koji su uradili implementirajući nove digitalne veštine.  
 
Ministar obrazovanja, nauke i sporta, dr. Maja Makovec Brenčič, iznela je svoje mišljenje o međunarodnim inicijativama za dalji razvitak privrede u Sloveniji i rekla: „Danas je poseban petak jer su se na istom mestu okupili mladi entuzijasti, kompanije kao i univerziteti koji gledaju napred, u budućnost. Ova trojka predstavlja najbolji trougao koji se može formirati u društvu. Vlada, a posebno Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta su odgovorni za integrisanje gore navedenog, na kreativan način.“
 
Izvršni direktor Halcom-a, gdin. Marko Valjavec je rekao: „Studenti koji su se takmičili u radionicama razmišljaju „izvan kutije“ i imaju zdrav stav prema rešavanju svakodnevnih obaveza, kao što su bankarski zadaci Nova generacija bankarskih klijenata „razmišljaju“ digitalno, globalno, slobodoumni su i veoma brzi u donošenju svakodnevnih odluka. Mi verujemo da su studenti stekli nova znanja u oblasti IT tehnologije i modernih poslovnih modela u Halcom-u, koja im mogu pomoći u razvoju njihovih budućih karijera.“ 
 
Nakon uspešne prošlogodišnje, prve međunarodne studentske radionice koja je imala za cilj sticanje stručnog znanja i novih sposobnosti u bankarstvu, danas, druga po redu radionica je završena sa svečanim druženjem. Ono što je bilo posebno sa prošlogodišnjom radionicom, je da primećena od strane šire poslovne publike, budući da ju je Američka privredna komora u Sloveniji nagradila kao najbolju poslovnu praksu u kategoriji „Inovacija“ u programu „Best of the Best“. Upravo zbog velike uspešnosti prošlogodišnje radionice, ovogodišnja radionica je privukla dva veoma bitna partnera. Prvi je NLB banka koja se pridružila projektu kao srebrni partner sa sopstvenim poslovnim izazovom. Drugi partner je Menadžment grupa ekonomskog fakulteta. Učestvovanje studenata sa ovog fakulteta je omogućila organizatorima da formiraju interdisciplinarne timove, koji će doprineti atraktivnosti rešavanja poslovnih izazova i sticanja novih sposobnosti. 
 
Radionica „Bytes of Banking“  predstavlja novi pristup povezivanja mladih i privrede, gde mlade osobe kao i kompanije uče jedni od drugih putem inovacija, i stiču veštine koje su slovenačkoj privredi potrebne za kreiranje komparativne prednosti na međunarodnom tržištu i otvaranje novih radnih mesta sa većom dodatnom vrednošću.
 
Foto: Simon Tomažič


Nazad