• kenburns1
    Novosti

BankInfo savetovanje 2017

Oct 18, 2017

12. i 13. oktobra 2017. godine na Paliću, tradicionalno je održano BankInfo savetovanje. Halcom se predstavio sa svojim novim rešenjem u razvoju Halcom One kao odgovor na PSD2 direktivu i web rešenjem za mala i srednja preduzeća – Hal E-Bank/SME.

Poslednjih nekoliko meseci, svedoci smo mnogih novina u elektronskom bankarstvu, zaštiti podataka i novim direktivama. Svakako, jedna od njih je direktiva PSD2 (Payment Services Directive) Evropske Unije. Direktiva koja obavezuje banke da otvore svoje API-je i dozvole trećim licima pristup određenim podacima korisnika. Kao odgovor na ovo, Ognjen Momčilović, menadžer poslovnog razvoja, predstavio je idejno rešenje Halcom One. Prednost Halcom rešenja je što Halcom, poslujući sa većinom banaka, poseduje već podatke korisnika i samim tim ulaganje banaka je višestruko manje.

Drugog dana savetovanja, Branko Milikić, menadžer poslovnog razvoja, predstavio je Hal E-Bank/SME, rešenje namenjeno korisnicima koji nisu toliko vezani za kancelarije i stalno su u pokretu… Izazovi sa kojima se susreću su nemogućnost pregleda stanja na računu, priliva novca i plaćanja.  Za pristup web aplikaciji potrebna je samo internet konekcija. Aplikaciji se pristupa logovanjem: kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili korisničkim imenom i šifrom, koje korisnik dobija prilikom prijave kod banke. Ovakav način rada dosta je olakšao poslovanje ovim kompanijama, a sa druge strane korisnici ne moraju brinuti za bezbednost podataka, jer prilikom logovanja svoju identifikaciju moraju potvrditi OTP-om (One Time Password-om). 

BankInfo savetovanje namenjeno je predstavnicima banaka i profesionalcima iz IT kompanija, a cilj je da se na jednom mestu predstavi primena IT tehnologija u bakarskom sektoru, kao i razmotre rastući trendovi za izgradnju modernog informacionog društva.Nazad