• kenburns1
    Novosti

Big data za velika rešenja

Oct 2, 2017
Pobednici „Bytes of Banking“, tradicionalne radionice naprednih znanja i veština, koja je održana četvrtu godinu za redom u organizaciji Halcoma, EESTEC (Elecrtrical Engineering Students Association) i Menadžment Grupe, proglašeni su 29. septembra 2017. Ovogodišnja radionica, koja je održana između 24. i 29. septembra u Halcom-ovim prostorijama, završena je ceremonijom dodele nagrada u prostorijama inovativnog preduzetničkog centra NLB-a, generalnog sponzora događaja. Na završnoj ceremoniji, učesnici radionice su imali priliku da se upoznaju sa gospodinom Petrom Pogačarom, državnim sekretarom u Ministarstvu rada, porodice, socijalna pitanja i jednake mogućnosti, Markom Dolinarom, Direktorom prodaje i marketinga u Halcomu d.d., gospođom Tanjom Piškur, šefom razvoja prodaje i menadžmenta u NLB d.d. i gospođom Petrom Tanković, predsednicom EESTEC LC.
 
U periodu od 24. do 29. septembra, u Halcomovim prostorijama, organizovana je tradicionalna internacionalna studentska radionica Bytes of Banking, od strane Halcom d.d., EESTEC (Electrical Engineering Students’ Association), Menadžment Grupe i nekoliko drugih partnera: NLB d.d. kao generalni sponzor događaja, Our Space Appliances - provajder naprednih sistemskih rešenja za sve aspekte upravljanja podacima u korporativnom sistemu; fintech kompanija mBills, Fakultet kompjuterskih i informacionih nauka i Ekonomski fakultet Univerziteta u Ljubljani. Tema ovogodišnje radionice – Big Data, Smart Banking – je definitivno jedno od najizazovnijih i intrigantnijih problema u visoko-tehnološkoj industriji danas. Studenti kompjuterskih i informacionih nauka i studenti ekonomije, podeljeni su u interdisciplinarne timove. Uz pomoć eksperata koji su specijalizovani za bankarstvo ili su iz brzo rastuće fintech industrije, studenti su stvarali inovativna rešenja za predstavljene Big Data izazove, čime su učestvovali u stvaranju trendova u digitalnom bankarstvu. Učesnici timova su imali za cilj da kreiraju tehnički pristup (radni prototip) i biznis model za njihovu ideju na čelu sa targetiranim marketingom, prognozu tokova novca, chatbot implementaciju i korišćenje, i efektivan lični finansijski menadžment. 
 
Pobedničko rešenje proglašeno je na ceremoniji dodele nagrada
Na ceremoniji dodele nagrada, komisija koja je razmotrila završne faze svih rešenja i odabrala pobednički tim, sastojala se od prof. Dr. Bojana Orela, dekana Fakulteta kompjuterskih i informacionih nauka, prof. Dr. Metke Tekavčič, dekana Ekonomskog fakulteta, Tanje Piškur, rukovodioca prodaje i menadžmenta u NLB d.d., Jerice Urbančič, rukovodioca marketinga u mBills, Dr. Rok Orela, vodećeg analitičara podataka u Our Space Appliances i Mihe Vidmara, direktora razvoja u Halcom d.d. 
 
Pobednički tim studenata, pod nazivom Data Drivers prihvatio se chatbot izazova pokrenutog od strane sponzora događaja NLB d.d.. U skladu sa misijom banke - fokus na korisnika, inovativne usluge i efikasnost, tim je kreirao chatbot i nazvao ga NLBotko. Chatbot je integrisan u Facebook Messanger, koji je jedan od najpopularnijih komunikacionih kanala i samim tim lako dostupan mlađim korisnicima bankarskih usluga. Kao inovativno i interaktivno rešenje, NLBotko predstavlja bankarske usluge, podržava ih i uspostavlja pozitivnu vezu između banke i njihovih klijenata dok istovremeno funkcioniše i kao alat za akviziciju korisnika. Pored osvojene nagrade, tim je takođe dobio i dvomesečni plaćeni angažman u Halcomu i sponzorske nagrade. 
 
Marko Dolinar, direktor prodaje i marketinga u Halcom d.d., rekao je da je cilj Bytes of Banking radionice, regrutacija novih studenata koji donose sveže ideje i novo znanje kompaniji, i dodao: „u poslednje tri godine, od kada Halcom organizuje radionicu, ugostili smo šest studenata u naš tim, pružili im dodatnu obuku, omogućili im rad na praktičnim izazovima i ponudili im puno radno zaposlenje, što je posebno ohrabrujuće. Očigledno, ovakvi projekti su prilika za sticanje novih znanja i zaposlenih koji donose nove ideje za budući razvoj digitalnog bankarstva.“
 
Mateja Kalan, član tima Data Drivers, je izjavila da je odlučila da učestvuje u radionici Bytes of Banking iz sledećih raloga: „vode me novi izazovi i smatram radionicu vrlo interesantnom jer spaja studente iz različitih oblasti, software programere kao i ekonomiste, i ohrabruje ih da kombinuju njihovo znanje kako bi stvorili nešto zaista inovativno.“
 
O radionici  
Bytes of banking je pozitivna inicijativa koja predstavlja novi pristup povezivanja mladih ljudi sa privredom. Saradnja u inovativnim aktivnostima omogućava mladim ljudima i kompanijama da razmenjuju vredna znanja, koja su potrebna slovenačkoj privredi sa ciljem da stvori neuporedivu konkurentnu prednost na međunarodnom tržištu i poslovima sa većom dodatnom vrednošću. 

Ove godine radionica je održana četvrtu godinu za redom. Njena prethodna održavanja privukla su pažnju medija i privrede. 2015. godine privredna komora Slovenije nagradila je Halcomovu radionicu naprednih veština, nagradom Best of the Best (Najbolja od najbolje) u kategoriji Inovacija, za odličnu poslovnu praksu.  Nazad